Prima pagina  »  Aplicanti  »  Elvetia  »  Legislatie

Elvetia: Asistenti medicali, Asistente medicale - Legislatie

Din 12 Decembrie 2008 Elvetia a devenit un membru al spatiului Schengen. Cetatenii europeni au primit astfel dreptul sa calatoreasca in aceasta tara fara a fi nevoie de obtinerea unei vize si a-si cauta un loc de munca fara permis de rezidenta daca aceasta perioada nu depaseste durata de trei luni de zile.

In cel mult 8 zile de la sosirea pe teritoriul elvetian si inainte de inceperea activitatii lucrative, orasului in care acesta locuieste. Aceasta inregistrare este o procedura obligatorie atat pentru cetatenii straini cat si pentru cei elvetieni. Inregistrarea se face la Birourile Locale (Gemeindehaus/maison communale) din zona d-voastra sau la unul din Birourile Zonale (Kreisburo/bureau d'arrondissement) aflate in incinta oraselor. Orasele mai mari au departemante speciale insarcinate cu inregitrarea si evidentele cetatenilor (Einwohnerkontrolle/contrôle d'habitants). Odata acceptata cererea pentru eliberarea permisului de rezidenta, Primaria va trimite documentele catre autoritatile regionale care vor finaliza procesarea cererii si vor elibera permisul de rezidenta. Daca deja sinteti in posesia unui precontract sau contract de munca va trebui sa prezentati urmatoarele documente:

  • Cartea de identitate a solicitantului cat si pentru membrii familiei acetuia (daca este cazul)
  • Asigurarea medicala
  • O fotografie tip pasaport
  • Certificat de casatorie (daca este cazul)
  • Certificat de nastere al solicitantului cat si pentru membrii familiei acetuia (daca este cazul)
  • Precontracul sau Contractul de angajare

Cetatenii straini care doresc sa locuiasca in Elvetia primesc dreptul de rezidenta (Aufenthaltsbewilligung/Autorisation de séjour), document plasticat si imprimat cu inscriptia foreigners permit (Auslanderausweis/Livret pour étrangers). Exista mai multe tipuri de permise de rezidenta in functie de durata de sedere, statut (student sau muncitor) sau alte drepturi speciale ale solicitantului. Cetatenii Uniunii Europene au dreptul de sedere, in vederea cautarii unui loc de munca, pe o durata de pana la trei luni, fara a fi nevoie de permis de rezidenta.

Noile conditii de eliberare a permisului de rezidenta si a permisului de lucru pentru cetatenii europeni

Tratatele bilaterale privind libera circulatie a persoanelor in spatiul comunicar fac posibila obtinerea a doua tipuri de permise de rezidenta: cele pe termen scurt (pana la un an de zile) si cele pe termen lung (pana la cinci ani de zile). Ambele categorii de permise dau voi aplicantului sa ramana pe teritoriul Elvetiei, chiar si dupa expirarea contractului de munca!

  • 1. Permisul de rezidenta pe termen scurt (L-EC/EFTA). Permisul de rezidenta de tip L (Kurzaufenthaltsbewilligung EG), este eliberat angajatilor care au contracte pe termen determinat cu o durata de mai putin de 12 luni. Acesta se elibereaza de obicei studentilor. Daca durata contractul continua si dupa expirarea perioadei de 1 an de zile, ori ati reusit sa va gasiti un alt loc de munca, permisul de rezidenta pe termen scurt poate fi prelungit. Permisul de rezidenta de tip L-EC va permite sa va aduceti cu d-voastra membrii familiei in Elvetia
  • 2. Permisul de rezidenta de tip B (B-EC/EFTA). Daca sinteti in posesia unui contract de munca cu perioada determinata mai mare de un an de zile, puteti obtine permisul de rezidenta de tip B, care este valid pentru o perioada de cinci ani (Dauer-Aufenthaltsbewilligung EG/permis de séjour). Permisul B-EC da dreptul posesorului sa isi schimbe locur de munca si locatia, sa aplice pentru un nou job sau chiar devina persoana fizica autorizata.
  • 3. Permisul de stabilire de tip C (C-EC/EFTA). Dupa ce ati locuit pe teritoriul Elvetiei pentru o perioada de 5 ani, permisul de rezidenta de tip B-EC va fi schimbat intr-un permis de stabilire de tip C-EC (Niederlassungsbewilligung EG/permis d'établissement C). Acest permis oferta acces nelimitat la piata muncii, va puteti schimba oricand jobul sau locatia de rezidenta fara nici o restrictie, puteti sa va deschide propria voastra societate comerciala. Permisul de tip C-EC, poate fi reinnoit la fiecare 5 ani ori de cate ori solicitati acest lucru.
  • 4. Permisul de trecere a frontierei de tip G (G-EC/EFTA). Un asemenea permis de tip G (Grenzgangerbewilligung, permis frontalier) este emis persoanelor care traiesc in alta tara dar lucreaza in Elvetia si sint nevoiti sa faca naveta. Spre deosebire de permisele L, B si C, permisul G nu permite ofera dreptul de rezidenta pe teritoriul elvetian si nu poate fi schimbat in vreun permis cu drept de rezidenta.

Daca doriti sa va cautati un loc de munca pe teritoriul Elvetiei, nu este nevoie de nici una din tipurile de permise de residenta enumerate mai sus, in cazul in care intentionati sa stati pentru o perioada de pana la trei luni de zile. Daca perioada de cautare a locului de munca depaseste cele trei luni de zile, va trebui sa aplicati pentru un permis de rezidenta, care va fi valid pentru inca trei luni de zile.

Pentru a aplica gratuit la acest program este necesar sa va inscrieti in baza noastra de date. Inregistrarea gratuita in baza noastra de date, va face posibila vizualizarea profilului d-vostra de catre toti partenerii nostri externi! Un C.V. complet trebuie sa contina si diplome, calificari, referinte sau alte documente care atesta pregatirea d-voastra profesionala! Vor fi luate in considerare doar aplicatiile ale caror de profile depasesc procentul de completare 50%. Va rugam sa va creati C.V.-uri complete pentru a va facilita obtinerea unor contracte cat mai avantajoase!

Pentru mai multe detalii despre ofertele curente, va rugam sa contactati echipa Work Experience.

Asistenti medicali

Locuri de munca pentru asistenti medicali in cadrul sistemului de privat sau de stat din Elvetia. Salarii intre 55.000-110.000 USD!

work experience

Legislatie

Obtinerea dreptului de munca si a permisului de rezidenta in Elvetia. Procedura de angajare legala a asistentilor medicali.