Work Experience Marea Britanie: Informatii legislative

Pentru exercitarea de activităţi ca self-employed în Marea Britanie nu este necesară dobândirea unei autorizaţii de muncă. Ceea ce caracterizează statutul de self-employed este faptul că persoanele cu acest statut nu lucrează subordonat pentru cineva, deci în baza unui contract de muncă, ci în baza unor contracte de prestări servicii, pe care le încheie cu beneficiarii. Persoanele cu acest statut îşi achită individual impozitele către stat şi contribuţiile către asigurarea de stat..

În termen de 3 luni de la începerea activităţii persoanele interesate trebuie să se înregistreze la oficiul HM Revenue & Customs din zona în care locuiesc. Statutul de self-employed poate fi declarat fie telefonic (Tel: 0845 915 4515), fie direct la sediul HM Revenue & Customs prin completarea unui formular (CWF1 - Click aici pentru a descarca formularul) cu privire la tipul activităţii pe care desfăşurate în mod independent. Sancţiunea prevăzută pentru nerespectarea acestei obligaţii este amenda de £100.

Potrivit Reglementărilor privind imigraţia (2006) se poate aplica (nu este obligatoriu) pentru obţinerea certificatului de înregistrare (registration certificate) la Border and Immigration Agency, certificat care să ateste calitatea de self-employed. Certificatul de înregistrare pentru lucrătorii independenţi, cunoscut şi sub denumirea de yellow card, se obţine prin completarea formularului BR1 la care trebuie ataşate dovezi ale desfăşurării activităţii în calitate de lucrător independent(lista completă a documentelor necesare este prevazută în cuprinsul formularului BR1)

Cel mai simplu mod sa devi self-employed e sa te duci la unul din numeroasele Job Center (veti fi indrumati catre unul de catre partenerii nostri). Tot procesul dureaza de obicei 30 minute, lumea este amabila cu tine chiar daca nu vorbesti bine engleza. Ai nevoie de 2 documente de identitate (pasaport si carte de indetitate), doua poze tip pasaport si dovada adresei de domiciliu.

Urmatorul pas este obtinerea - National Insurance Number (NINO) - Numar Social (fiecare persoana din UK are un cod gen Carte de Munca) vei primi unul in aproximativ 30 de zile. Pentru a putea primi NINO vei avea nevoie “Letter of Accountant Appointment” ca si dovada ca ati fost luat in evidetentele unui contabil (veti fi indrumati catre un contabil de catre partenerii nostri). Teoretic aveti drept de munca din momentul in care vi s-a confirmat ca inregistrarea d-voastra a ajuns la Home Office, anuntand ca ati devenit self-employed, insa acest lucru va putea fi verificat si de catre Work Experience.

Dupa inregistrare, va trebui sa dovediti ca lucrati deja ca Self Employed aratand contracte incheiate cu clienti sau Invoice - facturi de plata. Datorita faptului ca fiecare aplicant al Work Experience beneficiaza de contracte incheiate direct cu partenerii nostri din Marea Britanie, aceasta procedura devine o simpla formalitate.

Desi la prima vedere aceste proceduri par laborioase, odata inceput demersul acesta devine unul foarte simplu. Work Experience va va indruma si asista gratuit in completarea si expedierea tuturor documentelor.

Numarul de Asigurare Nationala (National Insurance Number) sau pe scurt NINO este numarul unic alocat de catre Departamentul pentru Munca si Pensii din UK (HM Revenue & Customs - HMRC) si este folosit ca un numar de referinta pentru sistemul de taxe. Numarul de Asigurare Nationala este obligatoriu daca munciti sau planuiti sa munciti in UK. Pentru a primi NINO trebuie sa aveti drept de munca. Daca nu aveti drept de munca, trebuie sa obtineti mai intai statutul de Self Employed descris la procedura anterioara.

CIS Card de obicei se refera la cei care lucreaza in Constructii, care au o schema de inregistrare aparte la HMRC.

La sfarsitul fiecarui an financiar, va trebui sa completati Self-Assessed Tax Return, prin care declarati cati bani ati castigat si se va calcula cati bani veti fi nevoit sa platiti ca si taxe.

Daca vreti sa munciti in constructii in UK, atunci primul pas care trebuie sa-l faceti este inregistrarea Self Employed.

O data cu aceasta inregistrare o sa primiti si numarul UTR. CIS inseamna Construction Scheme Industry si este inregistrarea la Oficiul de Taxe pentru plata taxelor si impozitelor special desemnate pentru muncitorii constructori.

Schimbarile in legislatia CIS de la 6 Aprilie 2007 au usurat modalitatea de inregistrare in urmatorul fel:

  • Odata inregistrat la Oficiul de Taxe puteti sa incepeti sa lucrati imediat
  • Nu mai exista card, veti avea un numar unic de referinta pentru plata taxelor - UTR

Pentru cei care doresc sa isi deschida o companie gen S.R.L sau in engleza LTD, puteti gasi informatile necesare aici http://www.companieshouse.gov.uk/.

Daca ati obtinut statutul de Self Employed si lucrati in constructii, cardul CSCS este obligatoriu. Acest card il puteti obtine programandu-va la un test numit Testul Health and Safety - Protectia Muncii. Cardul CSCS este dovada ca stiti normele de sanatate si protectie a muncii in constructii. Exista numeroase centre de testare CSCS in Londra, dar este uneori destul de greu sa gasiti un loc disponibil intr-un timp scurt. Puteti sa va inscrieti online pe site-ul www.cscs.uk.com sau prin telefon la 0844 248 5262.

Cardul Albastru este un certificat de inregistrare oferit de Home Office si daca sunteti posesorul acestui card aveti dreptul sa munciti in orice sector ca angajat, fara restrictiile care se aplica in mod normal romanilor si bulgarilor.

Cardul Albastru se elibereaza in urmatoarele cazuri:

  • 1. Daca ati muncit in UK ca Employed (Angajat) si ati avut Work Permit pentru minim un an de zile si puteti dovedi cu acte
  • 2. Daca ati fost student in UK pentru un an de zile, ati avut Card Galben si nu ati depasit cele 20 de ore de munca pe saptamana
  • 3. Daca ati fost Aupair in UK pentru un an de zile minim, cu viza si puteti aduce scrisori de referinta de la familie
  • 4. Daca sotul/sotia are Card Galben ca Self Employed

Cardul Albastru nu se elibereaza daca sunteti deja Self Employed si aveti Cardul Galben, nu se elibereaza dupa un an de Self Employed si nu se elibereaza daca nu intruniti una din conditiile de mai sus.

Singura organizatie din UK care va poate elibera Cardul Albastru este Home Office.

Cardul Galben face accesul mai facil pe piata muncii din Regat. Cardul Galben este un certificat eliberat de Home Office si pentru a-l obtine trebuie sa aplicati pentru el prin intermediul Job Center. Avand Cardul Galben, primiti drept de munca in UK pe durata nedeterminata, platiti taxele catre guvern si nu mai aveti nici o restrictie in munca ca Self Employed.

Pentru a lucra ca "self-employed" nu este nevoie de obtinerea autorizatiei de munca/Yellow Card, lucratorul avand posibilitatea, insa nu si obligatia, de a aplica pentru obtinerea cardului galben, eliberat de catre Border and Immigration Ageny, structura a Home Office (Ministerul de Interne).

Conform noilor reglementari, aplicatia pentru Cardul Galben dureaza de la 4 saptamani pana la 14 saptamani.

IELTS the International English Language Testing System este destinat testarii abilitatii lingvistice a candidatilor care au nevoie sa studieze sau sa lucreze in tari in care limba engleza este limba de comunicare. Testul acopera cele patru abilitati lingvistice: ascultat, citit, scris si vorbit.

Dati click aici pentru a urmari toate detaliile referitoare la inscriere, cursuri, locatiile si sustinerea examenului IELTS in Romania.

Noutati

Targ de Joburi pe River Cruises!

Viziteaza Europa de-a lungul luxoaselor vase de croaziera. Work Experience organizeaza interviuri directe cu angajatorii in prima saptamana din luna Aprilie. Aplica acum online!

 

Targ de joburi in industria hoteliera - Grecia

Esti student sau non-student si doresti sa petreci o vara de neuitat in Grecia? Work Experience aduce angajatorii in Romania. Participa la interviurile de la Bucuresti din 27 Februrarie. Plecari imediate.

 

Internship

Plasamente Internship in Marea Britanie prin programe de formare profesionala urmate de locuri de munca in industria hoteliera.

work experience

Munca in hoteluri

Locuri de munca in domeniul hotelier pentru personal calificat! Posibilitate de obtinere a Blue Card-ului.

work experience

Contracte prin cursurile NVQ

Locuri de munca in industria hoteliera, sistemul sanitar, servicii, constructii, industrie, turism, etc

work experience

Soferi TIR

Locuri de munca pentru soferi TIR. Plecari imediate ca Self Employed. Fara comisioane.

work experience

Au Pair / Baby Sitter

Locuri de munca ca si Baby Sitter. Imbunatateste-ti limba engleza si profita de oportunitatea de lucra legal in UK.

work experience

Medici stomatologi

Locuri de munca pentru medici generalisti si stomatologi. Procesarea dosarului este gratuita !

work experience

Farmacisti

Munceste ca farmacist pentru cel mai mare lant farmaceuit din UK. Procesarea dosarului este gratuita !

work experience

Asistenti medicali

Lucreaza ca asistent medical in spitale de stat sau spitale private din UK. Procesarea dosarului este gratuita !

work experience

Care assistants

Oferim zeci de contracte lunare pentru infirmieri in UK. Fii si tu unul dintre ei !

care assistant

Macelari

Locuri de munca pentru macelari, transatori. Contracte de munca prin procedura Self Employed.

work experience

Legislatie

Vrei sa muncesti legal in UK ? Fii informat!

pin number nmc registration

PIN Number

Procedura de obtinere a PIN Number-ului pentru Asistenti Medicali. Inscrierea in NMC !